Kuhinjske čarovnije: eksperimenti s fermentacijo
Četrtek, 20. december 2018 ob 20ih

Fermentacija je proces, ki ga je človek bolj ali manj naključno spoznaval skozi čas. Pridobljena znanja so se predajala skozi generacije, znanstvene razlage procesov v ozadju kisanja zelja ali varjenja piva pa so prišle šele kasneje. V različnih delih sveta so nastali recepti, ki jih lahko zlahka (ali pa tudi ne) preizkusimo v domači kuhinji.
V moderiranem odprtem krogu izmenjave izkušenj s fermentacijo bomo spoznali najrazličnejše kulture, pristope in prakse eksperimentiranja s fermentacijskimi procesi. Samopreskrba s hrano ne pomeni le prekopavanja zemlje in sejanja, ampak lahko marsikaj živega vzgojimo v kozarcu na kuhinjskem pultu.
Navodil, zapisov postopkov in idej za izboljšanje fermentacije je na svetovnem spletu mnogo. Namen dogodka »Kuhinjske čarovnije: eksperimenti s fermentacijo« je ustvarjanje prostora, v katerem lahko delimo svoje izkušnje, zaplete, soustvarjamo nove in obujamo stare recepte. Del eksperimentiranja s fermentacijo pa je tudi skupnost: ko delimo kulturo kefirja, posredujemo izkušnje; ko gremo za nekaj dni zdoma, za našo kombučo poskrbijo sosedi; ko naredimo kislo zelje, višek podarimo. Pridi, deli izkušnje in prinesi kakšno pest zrn vodnega kefirja ali domač kis za degustacijo!
FB >>>
Ni komentarjev:
Objavite komentar